2021-12-21 02:00
Jacob Clarén

Är tygstolarna i bilen fläckiga och dassiga? Har du köpt en begagnad bil och vill få bort spåren av den gamla ägaren eller vill du ha bort dålig lukt i bilen? Om svaret är ja på någon av föregående frågor så är det en ordentlig textilrengöring på stolarna du behöver göra, kanske också golvmattorna.

Såhär gör du för att rengöra tygstolar och textil med en klädseltvättsmaskin:

1. Dammsug 

Börja med att dammsuga noggrannt för att få bort allt löst smuts som grus, smulor, hår och damm. Glöm inte att dammsuga lite extra noga i skarvar och där ryggstödet möter sittdynan, där brukar det samlas extra mycket smuts. Använd gärna borstmunstycket på stolarna för att kunna borsta upp smuts som sitter fast i tyget. 

2. Applicera rengöringsmedel

Spraya på ett medel som är framtaget att kunna användas just på textil. Exempelvis Labocosmetica #Ductile eller Mafra Pulimoquettes. Båda innehåller mjukgörande ämnen som gör tyget följsamt och skönt och de är lågskummande och lätta att skölja ur stolarna. Ductile innehåller dessutom odörblockerare som neutraliserar dålig lukt. Medel som inte är gjorda för textil kan orsaka blekning, fläckar och att tyget blir stelt. 

Använt måttligt med medel, stolarna ska inte dränkas i medel. Det är endast de översta centimetrarna som ska rengöras. Spraya på ett jämnt lager rengörinsmedel över hela stolen/mattan eller vad som ska rengöras, använd sedan en borste med ganska hårda borst för att arbeta in medlet och för att lösa upp fläckar och annan smuts. Tex Interior Brush Medium eller våran borste till skruvdragare.  Låt sedan medlet verka i 2-3 minuter. 

3. Skölj med klädseltvättsmaskin

Efter medlet har fått verka några minuter är det dags att suga upp det och skölja rent med vatten. Det gör vi bäst med hjälp av en klädseltvättsmaskin eller textilvårdsmaskin som det också kallas. Den sprutar vatten samtidigt som den suger upp vätskan direkt efter och skapar då en sköljeffekt. Vissa använder rengöringsmedel i maskinen men det brukar vi avråda från då man aldrig riktigt blir av med medlet från stolarna i så fall eftersom man sprayar i nytt hela tiden. Medlet hinner ändå inte göra någon nytta på den lilla stunden det är i tyget och vänder innan man suger upp det. Vi rekommenderar alltid att endast ha vatten i maskinen, gärna så varmt som möjligt om din maskin klarar det då det hjälper till vid rengöringen. Skölj med vatten cirka 2-3 gånger per yta eller tills du ser att det inte kommer något skumm eller brunt vatten längre, kör efter det med endast sugfunktionen 1-2 gånger för att få upp så mycket vätska som möjligt. 

4. Torka

Öppna upp bilen så mycket det går och låt den vädra och torka. Det brukar ta 12-24 timmar innan det är helt torrt så man kan sitta i bilen. Stäng inte bilen under torktiden. Även fast det blir varmare då, så måste fukten vädras och komma ut. 

5. Impregnera

När man klädseltvättat och rengjort är tyget som en torr disktrasa eller torr svamp, det suger åt sig allt. Därför är det viktigt att man impregnerar tyget efter rengöring så man mättar det och skyddar det mot vätskor. Tyget måste vara 100% torrt när man applicerar impregneringen. Se till att täcka eller hålla för paneler runt om stolarna vid appliceringen då det kan bli fläckar på plasten om det hamnar där. Spraya på ett jämnt lager med tex Mafra Idrostop och vänta cirka 2 timmar på att det torkar in innan du sätter dig i bilen. 

Såhär gör du för att ta bort fläckar från tygstolar och textil utan maskin:

Det är svårt att få till ett helt säte bra utan en maskin men det går oftast bra att få bort enstaka fläckar med manuell rengöring. Börja med dammsugning som ovan. Spraya sedan på lämpligt medel (tex. #Ductile) och borsta med en borste för att lösa upp fläcken. Torka sedan av noga med en mikrofiberduk med lite tryck mot ytan för att suga upp medlet bättre. 

Anledningen att vi inte rekommenderar att tvätta ett helt säte utan en klädseltvättsmaskin är att det kan vara väldigt svårt att verkligen få bort allt medel. Är det medel kvar blir det lätt fläckar om man råkar sätta sig med lite blöta kläder. Det kan också ofta blir ojämnt rent vilket gör att det ser "flammigt" ut. Men absolut går det att få det betydligt bättre i de flesta fallen. 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
Its like you learn my mind! You seem to know a lot approximately this, such as you
wrote the book in it or something. I think that you just could do
with a few p.c. to pressure the message home a little bit, however instead of that,
this is excellent blog. A great read. I will certainly be back.
2023-03-04 00:32:13
My website :: buy-backlinks.rozblog.com