2021-12-10 12:00

Har du ofta sett ordet kallavfettning och undrat vad det är? Eller funderar du på vad skillnaden på våra olika kallavfettningar är och vilken du ska välja? Det reder vi ut nu!

Kallavfettning, avfettning, tjärlösare, asfaltslösare, glue and tar remover... Många namn som beskriver i stort sett precis samma sak - En lösningsmedels baserad produkt som löser asfalt, fett, tjära, olja, diesel och i vissa fall lim. 

I folkmun används oftast namnet avfettning när man pratar om just kallavfettning. Vad just namnet "kall" kommer ifrån verkar inte vara någon som riktigt vet, men namnet kan hjälpa till att komma ihåg att kallavfettning oftast används på vintern när det är kallt ute. Kallavfettning brukar kunna köpas i stort sett överallt och används av stora delar av Sveriges befolkning utan att så många egentligen tänker på vad det är. Det är i regel en i grunden petroleumbaserad/lösningsmedelbaserad produkt, sedan finns det mycket annat som skiljer mellan olika produkter och märken som ger dem olika egenskaper. Vissa löser snabbt, vissa långsamt, vissa torkar snabbt, vissa långsamt, vissa luktar mycket diesel och andra luktar lite mer sprit etc. Kallavfettning delas framförallt in i följande kategorier:

Högaromatisk kallavfettning: Består till stor del av petroleum/nafta/paraffin (hög halt aromatiska kolväten) och luktar mycket diesel. Lite billigare att tillverka och är mindre miljö- och användarvänlig. Man kan nästan bli snurrig i huvet vid användning och lukten sätter sig i näsan och på händer."Enklare" innehåll helt enkelt och mer old-school. Kan vara lite elak mot plast och gummi. Ibland kan det dock behövas en högaromatisk produkt då det går att få riktigt bra klipp i dom. Tex till asfaltsbilar som har tjocka lager med asfalt kan det behövas en riktigt stark produkt. En sådan produkt från oss är dräparen Mafra Bitumsolv som utöver petroleum även innehåller mycket tvätt-tensider. 

Lågaromatisk kallavfettning: Det vanligaste nu för tiden. Mindre del petroleum och mer av andra ämnen som exempelvis alkohol som förstärker effekten. Betydligt trevligare att jobba med då de luktar mycket mindre och de är mer miljövänliga men för det mesta lika effektiva ändå. Snällare mot plast och gummi. Våra produkter Advanced Degreaser och Advanced Degreaser Tix Plus är båda lågaromatiska. 

Tjärlösare/glue & tar remover: Är för det mesta ganska lika kallavfettning men oftast betydligt starkare, mer snabbverkande och dyrare per liter än en kallavfettning i och med att de är mer påkostade. De används framförallt fläckvis där det är extremt mycket asfalt och stora asfaltsprickar som inte kallavfettningen lyckats lösa upp. Passar tex bra till att lösa asfalt i dörrgångar och torka av med mikrofiberduk då de löser så snabbt att man knappt behöver vänta. Perfekt att använda på fälgarna när man rengör dom efter säsongen då asfaltsprickarna där brukar vara riktigt envisa och tjocka. Dessa produkter brukar också vara väldigt bra till att lösa lim och klister efter dekaler, tape mm. Ett exempel på en sådan produkt hos oss är Mafra Deca Flash. 

Skillnaden på Advanced Degreaser och Advanced Degreaser Tix Plus: Båda är som sagt lågaromatiska och båda innehåller emulgator som gör att de går under vatten och fungerar därför väldigt bra även på blöta bilar. Det som framförallt skiljer är att Tix Plus har mer tvätt-tensider och högre del aktiva ämnen. Vad innebär det då? Det betyder att den både tvättar rent bättre på övrig smuts utöver asfalten, lite som en alkalisk avfettning, och självklart löser asfalten bättre också. En annan fördel med Tix Plus är, som namnet antyder, att den är tixotrop. Det betyder att den sitter fast bättre på vertiakala ytor så att den hinner verka längre tid innan den rinner av. Båda versionerna är säkra på plast och gummi.