Det finns en uppsjö av olika vaxer, lackskydd och sprayer att skydda bilen med. Här går vi igenom vad de olika är och vad de har för fördelar respektiva nackdelar.
1. Vax
Vaxa bilen har nog i stort sett alla gjort någon gång och det har funnits bilvax i över 100 år. Man kan säkerligen hitta en flaska vax i nästan varje garage i Sverige. Ett traditionellt vax applicera oftast för hand och torkas av efter några minuter.
Ett vax är i grunden en form av fett eller olja som lägger sig som en tunn hinna på lacken. Den hala hinnan gör att vatten och smuts inte fastnar så lätt och bilen blir därmed mer lättvättad och lättare att hålla ren längre tid. Det finns många olika sorters bilvaxer. Syntetiska vaxer, carnuba vaxer, petroleumbaserade vaxer mm. men alla har samma funktion och liknande egenskaper. De kan däremot vara lite olika att arbeta med. Ett carnubavax brukar exempelvis vara lite fetare och svårare att torka bort om man överdoserar.
Fördelar: Ett vax ger en mycket svårslagen glans och djup i lacken. Även de moderna, bästa keramiska lackskydden har svårt att mäta sig med ett riktigt bra vax när det kommer till glans och framförallt "wet look". I och med att vax är ett fett så ser ytan nästan "blöt" och fet ut (på ett bra sätt) i bra ljus. Om man ska få maximal glans på tex en utställningsbil så skulle vi rekommendera ett fint vax då det speglar sig väldigt fint i belysningen inne i en utställningshall. En vax ger även en mycket hal och fin yta. En annan fördel med vax är att det är lätt att applicera och det går inte direkt att göra fel med eller orsaka några problem.
Nackdelar: Den stora nackdelen med ett traditionellt vax är hållbarheten. Det kan räcka med 1-2 tvättar med kallavfettning och alkalisk avfettning för att i stort sett helt tvätta bort vaxet. Vax passar därför enligt oss bäst på en entusiastbil eller sommarbil som inte tvättas med så starka medel eller körs så ofta.
Exempel på vax från oss: Mafra Splendida, Mafra Carlux, Car System Nano Carnuba, Mafra Metal car.
2. Polymerlackskydd
Polymerlackskydd är väldigt likt ett vanligt traditionellt vax men det har lite mer hållbarhet. Man applicerar det på samma sätt och det har samma fina glans och ger en otroligt hal yta men det står emot tvättmedel lite bättre. Man kan rimligtvis förtvänta sig att en polymerlackskydd håller i cirka 2-4 månader.
Fördelar: Lätt att applicera och torka. Ger mycket fin glans och halhet.
Nackdelar: Även fast det håller längre än ett vanligt vax så är hållbarheten fotfarande en nackdel. När man använder kallavfettning och starka alkaliska medel så mattas effekten snabbt av och skyddet försvinner ganska snart.
Exempel på polymerlackskydd från oss: Menzerna Power Lock.
3. Teflonlackskydd
Teflonbaserade lackskydd är inte så vanligt bland privatpersoner men det finns några populära exempel på marknaden. Utmärkande för teflonskydd är att det ger en extremt hal yta och väldigt imponerande hydrofobisk effekt. Det har även ganska bra hållbarhet och står emot alkaliska avfettningar. Dess svaghet är kallavfettning, den tar hårt på den typen av skydd. Teflonlackskydd är lite oljiga när man applicerar dem och väldigt känsliga för överdosering. Men används de rätt är de väldigt lätta att torka av. Realistisk hållabarhet är mellan 6-12 månader.
Fördelar: Otroligt hal yta och fin avrinning. Gör bilen väldigt lättvättad och lättskött. Står emot alkalisk avfettning bra.
Nackdelar: Klarar inte kallavfettning så bra.
4. Hybridvax
Hybridvax kom för några år sedan och blev väldigt hett och omtalat under en tid. Hybridvax är som namnet antyder en blandning av flera saker. De består oftast av en blandning av polymer, Si02 ("keramiskt") och carnubavax. Ett hybridvax får därför det bästa av flera världar. Den varma och djupa glansen från carnuba, den hala och hydrofobiska ytan från polymer och hållbarheten från Si02. Realistisk hållbarhet på cirka 4-6 månader.
Fördelar: Extremt hydrofobisk, bra självrengörande egenskaper och gör bilen mycket lättvättad. Står emot kallavfettning och alkalisk avfettning bäst av tidigare nämnda produkter men skyddet kommer att mattas av med tiden om det används regelbundet och ofta. Väldigt lättarbetade, åtminstone vårat hybridvax Amore. Samma otroligt blanka fina yta som ett traditionellt fint utställningsvax.
Nackdelar: Hybridvax har inga direkta nackdelar. Möjligtvis hållbarheten om man är ute efter ett lackskydd som håller i flera år och står emot starka avfettningar varje vecka.
Exempel på hybridvax hos oss: #Amore, #Eros
5. Keramiska lackskydd
Keramiska lackskydd har inte funnits speciellt länge om man jämför med vax. De första keramiska skydden började komma runt 2010 och har sedan dess fullständigt revolutionerat och tagit över marknaden när det kommer till lackskydd. Keramiska lackskydd härdar när de kommer i kontakt med luft och bildar en tunn glashinna på lacken. Häller man ut en skvätt lackskydd på tex en bänk utan att torka av det så kommer det att vara en hård glashinna där inom några timmar.
Ett keramiskt lackskydd är utan tvekan det mest hållbara och slittåliga du kan skydda din lack med. De står emot alla typer av kemikalier, gång efter gång, månad efter månad. Ett keramiskt lackskydd gör att bilen håller sig blank under längre tid, det gör att smuts lossnar lättare och gör därmed bilen mer lättvättad, det skyddar bilen bättre mot frätmärken från insekter och fågelspillning och det skyddar mycket effektivt mot skadliga uv-strålar som bleker lacken. Vissa riktigt tjocka lackskydd som Labocosmetica Blindo kan dessutom till viss del skydda mot tvättrepor och mekaniskt slitage på lacken.
Det finns förstås en uppsjö av olika keramiska lackskydd. Vissa är hårdare, vissa mjukare, vissa tjockare, vissa tunnare, vissa är lätta och torka av och vissa är väldigt sega, några är extremt hydrofobiska och andra mindre, vissa är extra blanka och vissa är extra hala etc. Det beror helt på innehållet som kan variera stort mellan olika sorter och tillverkare. Allt för att kunderna ska hitta precis det dom är ute efter i ett lackskydd.
Fördelar: Oslagbar hållbarhet mot kemikalier och mekaniskt slitage. Håller längre tid än några andra typer av lackskydd. Gör bilen lättvättad och skyddar den mot väder och vind.
Nackdelar: Kräver viss förkunskap och erfarenhet av bilvård för att appliceras. Missar man exempelvis att torka en fläck så sitter den fast sen. Då krävs polering eller i värsta fall slipning för att få bort det. Det krävs även att bilen står inne i 24h efter applicering för att härda och ett garage att vara i när man håller på.
Exempel på keramiska lackskydd i vårt sortiment: Labocosmetica SAM, Labocosmetica Blindo
-
Vårt underbara hybridvax som är döpt efter kärleksguden då vi tyckte så otr...695,00 SEK
-
Menzerna Power Lock Ultimate Protection är Menzernas första rena försegling s...898,75 SEK
-
#Labocosmetica - Italian Laboratory Car CosmeticsKeramiskt lackskydd för entusiast och professionellt bruk.från 894,00 SEK
-
Ma-Fra - Cosmetics for your CarEnkelt och smidigt bilvax med fin glans och halhet.från 119,00 SEK
-
CS Nano Carnauba Wax är en högblanks vax med nanoteknik för utökat vaxskydd o...429,98 SEK
-
#Labocosmetica - Italian Laboratory Car CosmeticsTvålagers keramiskt lackskydd för ultimat glans och avrinning.1579,00 SEK
-
#Labocosmetica - Italian Laboratory Car CosmeticsAvancerat tvålagers keramiskt lackskydd för professionellt bruk.2807,00 SEK