2023-05-22 00:00
Jacob

Säsongen med insekter är här och fronten ser ut som ett slagfält för myggor, flugor och fjärilar efter en kvällstur. Hur får man bort insekterna på bästa sätt? Vad ska man använda för medel och hur ska man undvika att det sätter sig så hårt? 

Att ta bort insekter från bilen är mycket enkelt med rätt medel. Allt du behöver göra är att spraya på produkten på de utsatta delarna, vänta 1-2 minuter och spola sedan av med högtryckstvätt. Vid extrema fall där insekterna har suttit väldigt länge och bränt in kan det krävas mekanisk bearbetning och hjälp med en svamp men underhåller du din bil och tvättar regelbundet så är det i regel absolut inga problem att få bort resterna av insekter och blod utan beröring.

Vad ska jag ha för medel?

För att lösa insekter behövs ett alkaliskt medel. Det betyder däremot inte att alla alkaliska medel är jättebra på att lösa insekter. Vissa är bättre än andra och det beror på vad för typ av tensider som använts i produkten. Färdigblandade insektslösare är alkaliska produkter som tagits fram och optimerats för att lösa just insekter så bra som möjligt. Ett exempel på det i vårt sortiment är Mafra Killer. Vill du blanda medlet själv så har vi tex Mafra Supermafrasol, Mafra The Cleaner Pr1, Labocosmetica #Primus och Labocosmetica #Ductile som är extra bra på att lösa just insekter. För en entusiast rekommenderar vi någon av de två sistnämnda då de är väldigt skonsamma och säkra på alla material och underlag även i starkare blandning. #Ductile blandat 1:3-1:5 är det absolut bästa vi testat till insekter, de bokstavligen bara rinner av.  Spraya på front, huv, ruta och backspeglar och vänta cirka 1 minut, applicera sedan din vanliga blandning med alkalisk förtvätt på resten av bilen. 

Hur ska man undvika att det sätter sig så hårt?

Nummer ett är att inte vänta för länge med att tvätta bilen. Desto längre insekterna får sitta desto hårdare sätter dom sig och det blir risk för att det bildas frätmärken som måste poleras bort. Vi rekommenderar att inte låta insekterna sitta mer än en vecka som max. 

Nummer två är att ha något slags skydd på bilen för att göra ytan halare så att smuts lossnar lättare. Det kan tex vara ett keramiskt lackskydd men det kan också vara något enklare som ett sprayvax som #Perfecta Si02 eller en snabbförsegling som #Beneficia. Det gör att insekterna inte sätter sig så hårt och det skyddar även mot frätmärken bättre än om du inte har något som skyddar lacken.