2023-01-13 11:00

Är du inne i bilvårdsträsket har du med all säkerhet hört mycket snack om alkalisk avfettning, alkalisk förtvätt och liknande. Vad innebär det, vad har man det till och vad ska man tänka på?

Att en produkt är alkalisk betyder med andra ord att den är basisk, alltså ett pH-värde högre än 7 som en vätska har när den är neutral. Enkelt sagt kan man säga att desto högre pH-värde en produkt har, desto starkare, mer aggressiv och frätande är den. Alkaliska produkter löser framförallt organisk smuts så som insekter, fågelspillning, nedfall från träd, lera, mögel, mossa, pollen, damm och liknande. De lite starkare alkaliska produkterna löser även fett och dieselrinningar. Alkaliska produkter används framförallt till förtvätt av karossen som första steg i tvätten eller som fälgrengöring, men de flesta interiörrengöringarna är också alkaliska då det för det mesta är organiskt smuts inne i bilen också så som spill från mat på säten, svett, fett från händer på ratt och lera från skor vid insteg. De flesta typerna av städprodukter till kök och hem är alkaliska för att lösa fett från mat och även golvskurmedel är i regel alkaliska. Alkaliska produkter till bil så som förtvätt och fälgrengöring säljs ofta i koncentrat och kan spädas efter behov hur stark man vill ha produkten. Men självklart säljs de även färdigblandade som interiörtvätt eller fälgrengöring som är redo att användas, tex Pulimax 500ml och Wheel & Tyre Cleaner 500ml.

Som tidigare nämnt så är produkten starkare desto högre pH-värdet är och produkten blir även mer frätande och mer aggresiv på känsliga material så som lister runt fönster på bilar när pH-värdet är högt. Därför passar inte de starkaste produkterna till alla ändamål och till alla kunder och det är därför det finns så många olika produkter. Våra starkaste förtvättsmedel för professionellt bruk som Supermafrasol och AK47 Plus har pH-värde på 14 medans #Primus har ett pH-värde på runt 11. Primus är med andra ord snällare och mycket säkrare att använda på alla typer av material och det finns mycket mer felmarginal vid eventuella missar vilket gör att den passar väldigt bra för hemmabruk och entusiaster. Medans Supermafrasol kan ställa till det ordentligt om man blandar för starkt eller väntar för länge med att spola av, där ställs det högre krav på användaren. Interiörprodukter som Pulimax och Ductile ligger på pH-värde runt 11. Alla pH-värden ovan är i koncentrat, när produkterna blandas som de ska med vatten sjunker värdet ett antal steg. 

Vad löser INTE alkaliska produkter?

Asfalt, flygrost, olja, järn, kalk. 

Till vad ska man inte använda alkaliska produkter?

Till skinnrengöring, på skinn ska alltid en neutral produkt användas. Man ska även undvika att använda starka alkaliska produkter på ren aluminium och Alcoa/Dura Bright fälgar som kan finnas på lastbilar. 

Viktigt att tänka på?

Följ alltid doseringsanvisningarna noga, de finns där av en anledning. Mer är inte bättre. 

När ska alkalisk avfettning användas?

Alltid, vid varje tvätt året runt som första steg i tvätten.